Смокините от древни времена се свързват със здраве. Те растат обикновено

...
Смокините от древни времена се свързват със здраве. Те растат обикновено
Коментари Харесай

От древни време този плод се свързва със здравето

Смокините от антични времена се свързват със здраве. Те порастват нормално в Средиземноморието и Близкия Изток - места, които са сухи, горещи и доста слънчеви през по-голямата част от годината. Смокинята е с размера на палец. Има зелена или лилава ядлива кора и е цялостна със семки. Плодът ѝ е меснат, мек като консистенция и има сладостен усет. Присъства в доста здравословни и диетични менюта. Тя задоволява желанието за банкет на сладко, като в същото време доставя и потребни субстанции на организма. 

В индийската медицина смокинята се употребява за лекуване на положения, които засягат дихателната, имунната, ендокринната, репродуктивната и храносмилателната система.

Ето на какви изгоди можем да разчитаме хапвайки смокини:

1. Подобряване на храносмилането - храносмилателните проблеми варират от диария до запек. Консумацията на смокини усилва приема на фибри. Естествен пребиотик са и  подобряват цялостното здраве и функционалност на червата.

2. Регулиране на високото кръвно налягане - една от аргументите за високото кръвно налягане е дефицитът на калий и прекомерният банкет на натрий. Смокините са богати на калий и с потреблението им може да се поправя този дисбаланс. 

3.Увеличаване на костната компактност – смокините са добър източник и на калций. Комбинацията от калий и калций може да предотврати положения като остеопороза. Калцият е систематичен съставен елемент на костите. Увеличаването на приема на калций при деца и юноши усъвършенства костната минерализация. 

4. Смокините са богати на мед - медта е жизненоважен минерал, който взе участие в редица процеси в човешкото тяло: оказва помощ на метаболизма, създава сила, образува кръвни кафези, съединителни тъкани и невротрансмитери.

5. Смокините са изключително богати на витамин B6 - той е основен витамин, който оказва помощ на тялото да разгради признатите белтъчини, също по този начин има и доста значима роля за функционалността и здравето на мозъка.

Една приблизително огромна смокиня съдържа около 37 ккал, 10 г въглехидрати, 8 г захар, 1,45 г фибри, 0,5 мг натрий и с изключение на изброените минерали и витамини още витамин А, витамин С, желязо и магнезий, което ги прави потребен десерт.

Смокините са здравословни в умерени количества, написа puls.bg. Препоръчително е порцията да е лимитирана до 1 смокиня поради наличието на захари в плода и риска те бързо да се натрупат в организма и да се увеличи кръвната захар.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР